Да слушаме ли музика по време на тренировка
Да слушаме ли музика по време на тренировка и как ни влияе тя?
29.07.2016
фитнес режими за отслабване
Хранителни режими за отслабване – класация топ 3
17.12.2016
Да слушаме ли музика по време на тренировка
Да слушаме ли музика по време на тренировка и как ни влияе тя?
29.07.2016
фитнес режими за отслабване
Хранителни режими за отслабване – класация топ 3
17.12.2016
Покажи всички

Фитнес инструктор или персонален фитнес треньор?

Фитнес инструктор или персонален фитнес треньор? Как да разберем каква е разликата? Как да изберем кое е по-добре за нас? Какво искаме? – На тези въпроси ще си отговорите сами след като прочетете статията.

Като за начало ще кажа, че думата „фитнес инструктор“ е на изчезване у нас.

Много от работещите във фитнес залите се преквалифицират със званието „Персонален треньор“ (може би защото е по-модерно) без да предлагат тази услуга изобщо и по този начин новите трениращи (и не само) остават заблудени какво всъщност представлява персоналният треньор и какво им се предлага отсреща.

Преди да отидете във фитнес залата, трябва да сте наясно какво търсите:

 • да не сте сам/a в залата;
 • някой да мисли вместо вас и да ви дава упражнения;
 • да се разтоварите от тежкото ежедневие;
 • приятна компания;
 • да постигнете целите си;
 • други.

До тук повечето от изброените неща може да ги получите и от двата вида услуга, но не съвсем.

Каква е разликата?

Фитнес инструктор – човек, който провежда инструктаж за правилно изпълнение на дадено упражнение, показва как се работи с фитнес уредите и ви инструктира как да провеждате тренировката си. Не е изключено да се занимава с няколко човека едновременно (в повечето случаи).

Тук за съжаление могат да се изтъкнат повече недостатъци, отколкото предимства.

Аз тренирам вече 20 години и знам, че когато някой ти виси на главата определено нещата се случват доста по-добре – ще изминеш по-дълго разстояние, ще вдигнеш по-голяма тежест, ще направиш повече повторения, ще правиш по-малко грешки и т.н., но приемете, че ако сте двама, трениращи по едно и също време, в повечето случаи вниманието на този човек ще е разделено на 50% от тренировъчното време, което означава, че вие няма да получите 100% внимание. Да не говорим, че когато бройката на трениращите е по-голяма (3, 4, 5 човека), това вече се казва „Small group training“ и ви оставям сами да си сметнете процентите на внимание и инструктаж. Остава само инструктора да си изкара телефона и тогава мисля, че е по-добре да тренирате сами.

Тренирането по двойки или повече хора може да бъде от полза, само когато тренировката има някакъв състезателен характер и всички трениращи изпълняват едно и също нещо. Тук говорим за съревнование помежду им, но поне според мен, за да се стига до такъв тип тренировки, трябва всички трениращи да могат да изпълняват упражненията правилно и да имат прилична техника; да са горе-долу на едно и също работоспособно ниво.

Персонален треньор – Персонален означава личен, т.е. в часа ви за тренировка този човек ще бъде с вас, до вас, покрай вас и никъде другаде. Разбира се, не докато смъртта ви раздели, но поне до края на тренировката. Няма да ходи да сваля мадамата, която се дупи на някой уред, докато правите тежък клек, или да ви ограничава от някои упражнения само защото на него му е по-удобно да ви скупчи на едно място (заедно с още няколко души), за да има по-добър поглед над всички.

Работата на личния треньор, като всяка друга консултантска дейност, е свързана с високо ниво на компетентност, намиране на оптимален подход и градивна последователност. Той е постоянно до и с трениращия, направлява развитието му и го подпомага с точни указания и личен пример. С времето двете страни се опознават и сработват, което води до допълнително увеличаване ефективността на работа.

Персоналният треньор:

 • е човек, който разбира вашите желания и не се отнася с пренебрежение към вашите нужди и възможности;
 • е човек с отлични познания по анатомия, биомеханика и др, (т.е. човек, който познава много добре функциите на тялото, на различните мускули, техните качества и свойства). Това в комбинация със знанията му относно кой тип тренировка за какъв случай и за какъв тип човек е подходяща;
 • притежава отлична техника на изпълнение на повечето движения. Това е една от най-важните характеристики, понеже човек може да ви научи на нещата, които знае и може, както и да ви научи толкова добре, колкото той самият ги може;
 • притежава прилични познания по физиология и биохимия свързани със здравословното хранене и диетолечение. Защото без значение какво целим, няма начин да тренираме дългосрочно и да постигаме целите си без качествено възстановяване. За да ни бъде качествено храненето обаче, е нужно да познаваме добре човешкото тяло, храните, както и да разпознаваме как различните храни влияят на различните хора;
 • е добър мотиватор и психолог. Той ще ви накара да идвате с желание на тренировка и заедно да намирате решения на проблемите ви, свързани с физическото и психическото ви състояние;
 • ще подбере оптималното за моментното ви психическо и физическо състояние натоварване, а не „ да ви стапя лагерите“ всеки път с претекст, че така се стига до желаната от вас цел (не може всяка тренировка да сте на 100%);
 • освен да ви гледа, трябва и да ви пази от контузии, като ви асистира за по-опасните упражнения.

Преди всичко обаче, персоналният треньор е пример за подражание! И това е може би най-важната му характеристика, понеже, за да тренираш хора с цел да влязат във форма, е нужно първо ти да си във форма. Да си видимо адекватен и да не си противоречиш. Естествено, има много примери, в които ученикът надминава учителя и изглежда по-добре, може повече и т.н., но това говори само добре за треньора.

Имайте впредвид следното – разликата, между различните персонални треньори може да бъде голяма. Описаното по-горе са характеристики, които според мен добрият персонален треньор е нужно да притежава. Той се открива трудно и още по-трудно е да започнеш да тренираш с него. Това, че някой се разхожда с фланелка „Персонален треньор“ не означава, че този човек е именно такъв, както и не означава, че този човек е добър треньор.

Как да го познаем и как да го открием?

Персоналният треньор е ходеща енциклопедия; маниерите му, движенията му, тренировките му, начина му на хранене, начина, по който говори с хората, начина по който се отнася с хората и резултатите, които постигат заедно… говорят вместо него!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.