фитнес режими за отслабване
Хранителни режими за отслабване – класация топ 3
17.12.2016
фитнес режими за отслабване
Хранителни режими за отслабване – класация топ 3
17.12.2016
Покажи всички

Стречинг / Разтягане – Тайната за Дълголетие и Качество на Живот

Самото заглавие може да ви звучи пресилено, но това е самата истина…

Гъвкавостта като качество

Гъвкавостта определя способностите на човека да се изпълняват движения в различни равнина с определена амплитуда. Думата „гъвкавост“ е прието да се използва като по-общ термин, означаващ подвижност и еластичност. Гъвкавостта намалява с напредването на възрастта, но еластичността на мускулите, ставите и сухожилията в голяма степен зависи от начина на живот и видът на трудовата и спортна дейност, която човек осъществява.

Гъвкавостта е едно от най-важните човешки качества и лежи в основата на всеки един спорт!

Стречинг-упражненията имат широка популярност в спортната практика. Тяхното приложение е крайно необходимо в спортовете с динамичен скоростно-силов характер, каквито са повечето индивидуални спортове и всички спортни игри.

Наименованието „стречинг“ произлиза от английската дума „stretching“, което в превод означава опъване, разтягане. Постепенното бавно разтягане на мускулите, последвано от задържане в крайната фаза има специфично положително въздействие върху мускулатурата, сухожилията и ставите, при което се усеща прилив на топлина и енергия в обтегнатия крайник. Последващото разхлабване и отпускане цели да намали напрежението, след което бавно се разтяга другия крайник или друга мускулна група.

Стречинг-методика

Съвременната „стречинг“-методика използвана от спортистите води началото си от древната китайска лечебна гимнастика и от древната Йога-наука – по точно т.н. система от йогистки упражнения наречена „асана“ – телесни положения или пози, упражнения.

поза от асана йога

В йога-учението за характеристиката на упражненията, наречени „асани“ четем следното:

  1. Асаните са бавни и умерени движения, съчетани с правилно дишане и отпускане. През времето на изпълнението им през сърцето преминава повече кръв, отколкото в покой. Това се дължи на обилния венозен приток, причинен от свиването на скелетните мускули.
  2. Асаните са предимно статични упражнения с преобладаващо изометричен компонент. По отношение на мускулатурата асаните предизвикват функционално натоварване не само чрез силовите статични съкращения, но и чрез удължаването на мускулите и сухожилията. Това предизвиква дразнене на т.н. проприорецептори, чрез които се въздейства върху централната нервна система, а чрез нея върху сърцето и кръвообращението, както и върху дишането.
  3. При изпълнението на упражненията – асани се изисква определена концентрация и вниманието върху съответните части на тялото, на които се въздейства. Умственото действие се синхронизира с мускулното усилие.
  4. Дишането при изпълнението на асаните е стествено, непринудено и забавено. Желателно е вдишването и издишването да става само през носа.
  5. При изпълнението на асаните се получава благотворен ефект върху организма, при което се намалява млечната киселина, получена след напрегната физическа дейност.
  6. Асаните имат определен профилактичен и терапевтичен ефект. Те са признати като прекрасно средство за психотерапия.
  7. Асаните могат да се практикуват във всички възрасти.

Освен това те не се влияят от годишните сезони и атмосферни фактори.

Всички по-горе цитирани постановки залегнали в йога-учението са валидни и показателни и за съвременната „стречинг“- методика на разтягащи упражнения, практикувана от спортистите.

Това се основава на сходството на стречинг-упражненията и йогистките ползи – асана. Има някои различия по отношение на времетраенето за изпълнение на отделните упражнения, както и характера на дишането. При стречинга дишането е свободно, не бива да се затормозява, независимо от вида на упражнението.

Изследванията на някои учени показват недвусмислено, че чрез системното прилагане на комплекси от „стречинг“-упражнения може в известна степен да се повлияе на растежа на тялото.

Научно доказано

„Ефектът на Илизаров“ – така е прието да се нарича в спортно-медицинската наука общото биологично свойство на тъканите да реагират с растеж и регенериране / възстановяване на дозираното системно разтягане. Разработката осъществена от този известен травматолог, беше регистрирана и патентовата в държавния регистър на научните открития в Русия.

Същността на „ефекта на Илизаров“ се състои в това, че системното, дозирано разтягане на костите и меките тъкани / мускули, стави, сухожилия / стимулират деленето на клетките и тяхната активност. Успоредно с това може да се наблюдава регенериране и растеж на тъканите по посока на разтягането. Характерът на това явление, дори и при възрастни хора много напомня на процесът на естествения растеж в детско-юношеска възраст. Затова в резултат на него „растат“ дори абсолютно зрели кости и тъкани. Свидетелство за това са големият брой тичащи, скачащи и просто нормално живеещи пациенти на Илизаров, както и пациентите на неговите ученици и последователи.

По методът на Илизаров се осъществява лечение в десетки страни. Постоянно нараства броят на членовете на Международната асоциация за изследване и въвеждане методиката на Илизаров, която беше създадена през 1982 г. в Италия.

Отъпкани пътеки…

Световноизвестната американска киноактриса Джейн Фонда често говори за здравословен начин на живот:

Станах киноактриса на двайсет години и разбрах, че трябва да правя някакви физически упражнения, за да изглеждам по-добре и да поддържам фигурата си. Работя заедно със спортни лекари и специалисти. Съчетавам танците с упражнения за разтягане. Освен всичко друго това е и един много добър начин да се намали излишното тегло. Упражненията ми дават увереност в собствените сили, прилив на енергия и облекчават борбата със съвременния стрес.

В спортната практика

В съвременната спортна практика като методика със специфично предназначение мястото на „стречинг“-упражненията е предимно в началото на тренировката или състезанието, но подходящ комплекс от такива упражнения следва да се изпълнява и в краят им като допълнителна тренировъчна работа за огъвкавяване и еластичност, както и за разтягане на натоварените от тренировката мускули и стави. Освен това тези упражнения са ефикасно средство за поддържане на мускулния тонус, когато даден състезател се подготвя за участие /включване/ в игра или състезание на мястото на друг състезател.

„Стречинг“-упражненията са крайно необходими и при възстановяване на контузени състезатели и пълноценното им включване в тренировъчния и състезателен процес. В случая разтягащите упражнения не целят такъв натоварващ ефект и те трябва да се прилагат по-внимателно и с по-голям контрол от страна на специалиста.

При използването на „стречинг“-упражненията в тренировъчен процес е необходимо да се проведе общо загряване на организма в началото на тренировката, преди да се изпълнят серията от разтягащи упражнения.

Кога и при какви случаи да прилагаме стречинг упражнения?

Упражнения с разтягащ характер е необходимо да се прилагат целогодишно и ежедневно, независимо от спортния стаж, ниво на подготовка, възраст и спортна квалификация.

При всички случаи обаче съдържанието на комплексите от „стречинг“-упражнения трябва да бъде съобразено с етапа на подготвеност и възрастовите особености на занимаващите се. Донякъде определено влияние за съдържанието на комплексите имат и атмосферните условия / когато тренировките се провеждат на открито /, както и температурата на въздуха.

Известно е, че при децата и юношите нивото на гъвкавостта е по-голяма отколкото при възрастните спортисти. Ето защо при по-младите могат да се дават по-малко на брой упражнения с по-общ /комплексен/ характер.

Известни различия имат комплексите от упражнения в зависимост от това дали се прилагат в началото на тренировката или в края й. В началото на заниманията чрез упражненията, които се използват, трябва да се постигне определен натоварващ ефект, свързан с дозираното въздействие върху гъвкавостта и еластичността на мускулите и ставите на трениращите.

Обратно в края на тренировката упражненията би трябвало да бъдат по-малко на брой, като с тях се цели определена релаксация на натоварените от тренировката мускулни групи.

Ето защо тук намират място предимно „стречинг“-упражненията използвани в легнало и седнало изходно положение, както и комплекс от релаксиращи упражнения /свързани с разтърсване на крайниците/ в края на тренировката.

Специфичен характер имат „стречинг“-упражненията прилагани върху контузени индивиди. В случая е хубаво да се съобразим с характера на травмата и общото функционално състояние на контузения. Тук „стречинг“-упражненията могат да имат лечебно-възстановителен характер, при което времетраенето за възстановяване на травмираните индивиди значително се съкращава.

Не на последно място наличието на по-добра гъвкавост е надеждна гаранция за предпазването от травми и контузии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.